Londen lanceert 's werelds eerste contactloze betalingsregeling voor straatartiesten

Hier is een slachtoffer van de geldloze maatschappij waar je misschien nog niet eerder aan gedacht hebt: de nederige straatartiest. Immers, als meer van ons onze weg betalen met smartphones en contactloze kaarten, hoe kunnen we dan de muzikanten in de metro sparen? Londen heeft één oplossing: een nieuw schema dat artiesten met contactloze betaalterminals uitrust.

Het project werd dit weekend gelanceerd door de burgemeester van de stad, Sadiq Khan, en is een samenwerking met Busk In London (een professionele instantie voor straatmuzikanten) en de Zweedse betaalfirma iZettle (die deze maand door PayPal werd gekocht voor $ 2,2 miljard). Een select aantal performers hebben de contactloze lezers van iZettle de afgelopen weken op straat getest en Khan zegt nu dat het plan zal worden uitgerold over de 32 stadsdelen van Londen.

Charlotte Campbell, een fulltime straatartiest die deel uitmaakte van het proces, vertelde BBC News dat de nieuwe technologie "een grote invloed had op de bijdragen." Said Campbell: "Meer mensen dan ooit tikken om te doneren terwijl ik zing, en vaak, wanneer een persoon dat doet, volgt er nog een. "

De lezers moeten verbonden zijn met een smartphone of tablet en betalingen van vaste bedragen accepteren (ingesteld door de individuele artiest). Ze werken met contactloze kaarten, telefoons en zelfs smartwatches. Er is nog geen detail over hoeveel lezers zullen worden verstrekt aan de straatartiesten van Londen, of dat ze de lezers zelf moeten betalen.

Hoewel individuen soms hun eigen contactloze betalingssystemen opzetten (en in China is het niet ongebruikelijk om straatartiesten en bedelaars QR-codes te zien gebruiken om mobiele tips te werven), lijkt dit het eerste schema in zijn soort geleid door een stadsautoriteit.

"Busking helpt opkomende kunstenaars hun talent aan te scherpen en geeft hen de kans om voor enorme aantallen mensen op te treden", zei Khan in een persverklaring. "Ik ben zeer verheugd dat iZettle Londen heeft gekozen om dit innovatieve schema te lanceren. Hiermee kunnen kunstenaars donaties accepteren via kaartbetalingen en contant geld. Nu zullen meer Londenaren hun steun kunnen betuigen aan de briljante, getalenteerde straatartiesten van de hoofdstad. "

Hoewel straatartiesten zich aan deze verandering kunnen aanpassen, is het ook de moeite waard om na te denken over diegenen die dat niet zullen doen, zoals daklozen. Deskundigen zeggen dat als munten en bankbiljetten uit de straten van de stad verdwijnen, het weer een barrière zal zijn die de behoeftigen buiten de samenleving houdt. Als je geen bankrekening hebt of geen toegang tot internet hebt, hoe zou je dan in een wereld moeten leven zonder contant geld? Dat is een vraag die we nog moeten beantwoorden.