Hoe ATM werkt? Alles wat u moet weten over uw geldautomaat

Heb je je ooit afgevraagd wat er achter de schermen gebeurt als je geld pakt van een geldautomaat? Hoe identificeert een ATM, die u misschien gebruikt in een afgelegen deel van de wereld, uw geheime persoonlijke identificatienummer (PIN) en het saldo in uw account? Ben je gefrustreerd en boos geweest toen de pinautomaat je vroeg je pincode in te voeren, het type account en het bedrag dat je wilt opnemen, om je aan het einde te vertellen dat je pincode onjuist is of dat je saldo niet voldoende is in je account?

De ATM is in feite een computer met een scherm, een kaartlezer, een beveiligde kist met verschillende coupures van biljetten, een uitgiftepunt en is via een beveiligd netwerk verbonden met een centrale applicatie die de schakelaar wordt genoemd. De geldautomaat zelf kan geen transacties uitvoeren, tenzij de switch daartoe opdracht geeft.

Laten we naar de verschillende onderdelen van een geldautomaat kijken die u kunt zien als u er voor staat.

Sleuf voor kaartlezer: dit is de sleuf waarin u uw kaart plaatst. De meeste geldautomaten in India hebben dip-kaartlezers waar je gewoon je kaart in de kaartsleuf hoeft te steken en eruit kunt trekken. Sommige geldautomaten hebben mogelijk ook gemotoriseerde kaartlezers waar de kaart in de geldautomaat gaat nadat u deze hebt ingevoerd en vervolgens naar buiten komt. Waarom moet je dit doen? Uw kaart heeft een zwarte of bruine magneetstrip op de achterkant. Deze magneetstrip bevat details zoals uw kaartnummer, vervaldatum en kaartverificatiewaarde (CVV). De geldautomaat leest niet het ontwerp of logo op uw kaart of het kaartnummer, de naam of de vervaldatum die op de voorkant van uw kaart staat. Wat het leest is de data gecodeerd op de magnetische strip. Je hebt misschien ook een chipkaart - een gouden metalen stuk dat is ingesloten op je kaart. Dit bevat ook min of meer dezelfde details als de magnetische strook op de achterkant. Zeer binnenkort zullen geldautomaten in India beginnen met het lezen van de chip en niet met de magneetstrip.

Scherm: de meeste geldautomaten hebben tegenwoordig een scherm van 10 tot 15 inch met aan weerszijden vier knoppen. Sommige van de schermen zijn aanraakgevoelig, zoals uw smartphones. Afhankelijk van het type scherm, moet u mogelijk de knoppen aan de zijkant van het scherm gebruiken of op het scherm tikken om uw opties te kiezen. De meeste geldautomaten geven u de mogelijkheid om Hindi, Engels en een lokale taal te kiezen om transacties uit te voeren.

Pincodepad: de numerieke pad onder het scherm is het pincodepad. Nadat u uw kaart hebt ingevoerd en de pinautomaat uw kaart kan lezen, wordt een bericht weergegeven waarin u wordt verwelkomd en waarin u wordt gevraagd uw pincode in te voeren. Uw pincode is de code waarmee u de kaart verder kunt gebruiken voor het opnemen van contant geld. Nadat u de pincode heeft ingevoerd, vraagt de pinautomaat om het bedrag dat u wilt opnemen in te voeren. U gebruikt opnieuw de pad om het bedrag in te voeren dat u wilt opnemen.

Nadat de pinautomaat uw kaart, de pincode en het ingevoerde bedrag heeft gelezen, stuurt deze een beveiligd bericht met alle details naar de switch. Als de geldautomaat die u gebruikt van de bank is die de kaart heeft uitgegeven, zal de switch het bericht verwerken. Als de geldautomaat bij een andere bank hoort, zal de overschakeling van die bank het bericht naar een netwerk verzenden zoals National Payments Corp. van de nationale financiƫle switch van India (NPCI) of VISA of Mastercard of een ander betalingsnetwerk waartoe de bank behoort. Dat netwerk leidt op zijn beurt het bericht naar de overschakeling van uw bank. De switch van uw bank slaat uw pincode niet op en om te weten of de pincode correct is, wordt de pincode verzonden naar een beveiligingsmodule die erop is aangesloten, samen met bepaalde verificatieparameters. Met behulp van zeer geavanceerde algoritmen decodeert de beveiligingsmodule de parameters en verifieert of uw pincode correct is. Als dit correct is, stuurt de switch een bericht naar het 'core banking system' (CBS) van uw bank. Het CBS controleert of het account een geldig account is en of het het vereiste saldo in het account heeft. Als er voldoende saldo is, zal het CBS uw account debiteren en een bevestiging daarvan sturen naar de switch, die op zijn beurt een bericht naar de geldautomaat stuurt om het bedrag te verdelen. Dit alles gebeurt in een kwestie van seconden en de geldautomaat geeft het vereiste bedrag aan u af via de geldautomaat.